Sjezd Jizery a pobyt u Zrcadlové Kozy
Krémová polévka z kotrče
Poznejte krémovou polévku
z kotrče kadeřavého, která nabízí unikátní chuťový zážitek
Ráda bych se s vámi podělila o svůj objev na webu www.houbickavkuchyni.cz, kde jsem našla inspiraci pro nové recepty z kotrče kadeřavého. Ačkoli jsem dříve z kotrče připravovala pouze falešnou dršťkovou, tentokrát jsem narazila na krémovou kotrčovou polévku, která mě okamžitě zaujala. Autorka receptu tvrdí, že je polévka ještě lepší než falešná dršťková, a upřímně, obě varianty chutnají skvěle. Recept jsem nepatrně upravila, ale ve finále je stále stejný 🙂 .


Ingredience:
- 2 hrsti kotrče kadeřavého
- 2 hrsti lišek
- 100 ml bílého suchého vína
- 650 ml hovězího vývaru
- 100 ml 33% smetany
- 3 lžíce másla
- 2 větší lžíce hladké mouky
- čerstvý lisovaný česnek (větší stroužek)
- sůl, pepř, drcený kmín, sušený česnek
- rozmarýn a oregano
Postup:
1. Omytý a očištěný kotrč a lišky osušíme a nakrájíme
na středně velké kousky. Cibuli nakrájíme najemno.
2. Na rozehřátém másle zpěníme nakrájenou cibuli.
3. K cibuli přidáme houby a vše osmahneme přibližně
5 minut.
4. Po orestování přidáme sůl, pepř a kmín. Po pár minutách přidáme česnek a zalijeme vínem, které necháme zcela vyvařit.
5. Do hrnce přidáme další máslo a hladkou mouku, mícháním vznikne jíška.
6. Zalijeme vývarem a přidáme oregano s majoránkou.
7. Vaříme přibližně 15 minut. Tři minuty před koncem vaření přilijeme smetanu ke šlehání o pokojové teplotě.