Sjezd Jizery a pobyt u Zrcadlové Kozy

Houby v kuchyni - Kotrč kadeřavý

Houby v kuchyni - Kotrč kadeřavý

Recepty a zajímavosti o kotrči kadeřavém. Jak na houby v kuchyni?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je fascinující houba, která svou jedinečnou strukturou a chutí láká houbaře i kulináře. Tato houba se vyznačuje bohatě větveným tvarem, připomínajícím květák nebo mořskou houbu, což ji činí snadno rozpoznatelnou. Její barva se pohybuje od krémové až po světle hnědou.

Kde ho nejčastěji najdeme?

Kotrč kadeřavý nejčastěji roste v jehličnatých lesích, zejména pod borovicemi. Objevuje se obvykle od konce léta do podzimu. V České republice je poměrně rozšířený, ale je vždy dobré mít na paměti, že jeho sběr by měl být šetrný k přírodě.

Jak ho poznáme?

Kotrč je snadno rozeznatelný díky svému vzhledu připomínajícímu korál, houbu či květák. Jeho klobouk je bohatě větvený a tvoří růžice. Houba má příjemnou vůni a jemnou oříškovou chuť. Důležité je hledat ho na bázi kmenů stromů, kde často vyrůstá.

Co je na něm vyjímečného a prospěšného?

Kromě své chutnosti je kotrč kadeřavý prospěšný i z hlediska výživy. Obsahuje vitamíny skupiny B, minerály jako draslík a železo a má nízký obsah kalorií. Je také zdrojem vlákniny, což podporuje zdravé trávení.

S jakou houbou se může zaměnit?

Přestože je kotrč kadeřavý poměrně unikátní, mohou ho nezkušení houbaři zaměnit s jinými houby, jako je korálovec. Je důležité si být jistý jeho identifikací, než ho přidáte do svého jídelníčku.

Kotrč kadeřavý - houby v kuchyni

Jak očistit kotrč?

Jednou z osvědčených metod je namočení kotrče do vody. Naplňte mísu studenou vodou a ponořte do ní houbu. Nechte ji v ní několik minut, což umožní, aby se uvolnily nečistoty a případní malí broučci, kteří vylezou na povrch. Poté houbu opatrně vyjměte a jemně ji opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili zbytek nečistot.

Doporučuje se také použít jemný kartáček, kterým můžete opatrně vyčistit záhyby houby, kde se mohou zachytit zbytky jehličí nebo hlíny. Při čištění je důležité postupovat šetrně, abyste nepoškodili strukturu houby. Po důkladném očištění nechte kotrč oschnout na papírové utěrce nebo čisté kuchyňské utěrce.

Jak skladovat kotrč?

Kotrč kadeřavý je nejlepší konzumovat čerstvý, ale pokud ho potřebujete skladovat, doporučuje se ho lehce podusit a zmrazit. Tím si zachová svou chuť a texturu. V lednici vydrží čerstvý přibližně týden, pokud je uložen v papírovém sáčku. Kotrč lze uchovávat i ve vodě, aby zůstal déle čerstvý. Spodní část houby seřízněte a umístěte ji do misky s vodou. Misku následně uložte do lednice nebo na jiné chladné místo.

, SHRNUTÍ

Kotrč kadeřavý je nejen lahodnou houbou, ale i zajímavým přírodním úkazem, který si zaslouží pozornost jak houbařů, tak kulinářských nadšenců. Přesvědčte se o jeho kvalitách sami a vyzkoušejte některé z následujících receptů, které vám umožní plně využít jeho chuťový potenciál.

Krémová polévka z kotrče kadeřavého recept

Krémová polévka z kotrče

Poznejte krémovou polévku z kotrče kadeřavého, která nabízí unikátní chuťový zážitek.

Dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Falešná dršťková polévka z kotrče

Falešná dršťková z kotrče je skvělou alternativou klasické dršťkové…

Křupavý Kotrč v pivním těstíčku recept

Křupavý kotrč v pivním těstíčku

Kotrč v těstíčku je perfektní volbou pro rychlou večeři nebo jako lahodná chuťovka k pivu či vínu.

Líbil se Vám náš článek? Zanech nám tu LIKE

Pojď si přečíst další články o cestování

Další

Křupavý kotrč v pivním těstíčku

Milujete bramboráky? Pak si tento recept na křupavý kotrč v těstíčku zamilujete také! Skvělá volba pro milovníky houbařských delikates - smažený kotrč v těstíčku. Tento recept si určitě zamilujete, protože je nejen jednoduchý, ale také velmi chutný. Kotrč kadeřavý v...
Twolovelye
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.